Türkiye’nin Dört Bir Yanından Sokak Lezzetleri
Yabancı ülke mutfaklarının fast food seçenekleri varsa bizim de mis gibi sokak yemeklerimiz, atıştırmalıklarımız var. Öyle ki her biri bu toprakların kültürünün bir uzantısı olan bu yiyecekler zaman zaman tam teşekküllü bir sofranın yerini bile başarıyla doldurabilirler. Türk mutfağının sunduğu tüm sokak lezzetlerini tek bir listeye sığdırmak mümkün olmasa da ilk adımı attık ve 10 maddelik sokak lezzetleri listemiz ile huzurlarınızdayız.
Yaz aylarının geldiğini müjdeleyen kokulardan biri de sokakları kaplayan mis gibi mısır kokusudur. Hem haşlanmışı hem közlenmişi hemen herkes tarafından sevilerek tüketilen mısır, plajda da en çok tercih edilen yiyeceklerden biridir. İsmi yüzünden çeşitli esprilere sebep olan mısırın, Mısır ülkesiyle bir alakası olmadığı tüm çocuklara anlatılmalı, olası yanlış anlaşılmalar baştan engellenmelidir.
Kış ayları geldiği zaman ise kestaneler kokusuyla acıktırır, bizi yolumuzdan döndürür, mis gibi kokan kestane tezgahlarının başına yönlendirir. Odun ateşinde pişen sıcacık kestaneler en soğuk günlerde bile içinizi ısıtır, sonuncu kestaneyi kimin yiyeceğine karar vermek ise kestaneyi paylaşmanın en zor yanıdır.
İnsanlar ikiye ayrılır, kokoreç sevenler ve sevmeyenler. Kokoreç severler bu yemeğin sokak yemeklerinin şahı olduğunu iddia ederken kokoreç sevmeyenler dürüm, köfte gibi alternatiflere yönelir ve kokoreç severler tarafından damak tadının gelişmemişliği ile suçlanır. Öyle ki kokoreç sevenlerle sevmeyenlerin atışmaları filmlere konu olabilecek zenginliktedir.
Simit sade ama Türk damak tadına uygun lezzetiyle her kesimden, her gelir düzeyinden, her yaştan insanın en sevdiği yiyeceklerden biridir. Yemek yemeye vaktiniz olmadığında öğün geçiştirmek için tercih edilen; kahvaltıların, akşamüstü çaylarının değişmez eşlikçisi olan simiti yemek kadar martılara atmak da sevilen bir etkinliktir.
Bir tanesini ağzına atanın tepsiyi yarılayana kadar durmak istemediği midye dolma Türkiye’nin en sevilen sokak yemeklerinden biridir. Cebinizdeki bozuklukları değerlendirmenin en lezzetli yolu olan midye dolmayı hangi aylarda yemek gerektiği, hangi şehrin midye dolmasının daha güzel olduğu gibi birçok tartışma konusu da bulunur. Midyecilerin üstün midye açma tekniğini layıkıyla yerine getirerek midye dolmanızı bir midyeci gibi açmak ise neredeyse imkansızdır.
Neredeyse tüm Türkiye’de severek tüketilse de Mardin, Gaziantep, Hatay gibi şehirlerde bir başka lezzetli olan içli köfte, et ile bulgurun mükemmel uyumuna bir örnektir. Hazırlanışı oldukça meşakkatli olan içli köfte yol kenarlarında görüldü mü hiç düşünülmez, hemen gidilir ve yenilir.
Eskiden etin saatlerce ince bulgurla beraber yoğurulmasıyla yapılan çiğ köfte artık çoğu yerde etsiz olarak hazırlanır. İncecik lavaşın içine yeşillikler ile beraber sarılır ve afiyetle yenir. Eğer çiğ köfteci bir de tadımlık çiğ köfte verirse müteşekkir bir şekilde hemen mideye indirilir.
Bunaltan sıcaklarda en serinletici, en yararlı atıştırmalıklardan biri buzlu bademdir. “Buz bademmm!” sesini duyunca dikkat kesilen kulaklar bilir ki buzun yanında servis edilen bademleri ısınmadan hemen yemek gerekir.
Tazecik ekmeğin arasına sıcacık balık, taze yeşillikler ve soğan ile hazırlanan balık ekmek sokak yemeklerinin en sevilen çeşitlerinden biridir. Kimi zaman tezgahlarda kimi zaman teknelerin içinde pişirilen balıkların davetkâr kokusu yoldan geçeni çağırır.
En sevilen sokak yemeklerinden biri olan, lezzetli bir patatesin içinde dağ gibi yükselen çeşit çeşit malzemeden oluşan kumpiri yemek gerçek bir sanattır. Kumpiri yerken hem içindeki malzemeleri etrafa dökmemek hem de üstünüzü başınızı kirletmemek için çaba göstermeniz gerekir. Kumpirinizin içine koyulacak malzemeleri seçerken açgözlü olmamak bu sorunun çözümü olabilecekse de göz alıcı kumpir tezgahının rengarenk görüntüsü karşısında tok gözlü davranmak oldukça zordur.
4,557 okunma